GE TÜRKİYE KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRÜ ÖZLEM AKSOY: “TÜRKİYE’NİN KALKINMA HEDEFLERİNE UYGUN OLARAK, ÜLKEMİZİN YERLİ ÜRETİMİNE VE İHRACATINA YÜKSEK TEKNOLOJİLER ÜRETEREK DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”
General Electric’in, enerji, sağlık ve havacılık gibi öncelikli endüstrilerde yatırımlar gerçekleştirdiğinin altını çizen GE Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Aksoy, “Yerli iş ortaklarımız ve müşterilerimiz ile lokalizasyon, altyapı gelişimi ve inovasyon alanında çalışmalarımıza devam edeceğiz. General Electric olarak kendimizi Türkiye’nin uzun vadeli stratejik ortağı olarak görüyoruz.” diyor.
Okurlarımız için sizi tanıyabilir miyiz? İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, İngilizce İktisat Bölümü’nü tamamladıktan sonra 1995 yılında Sabah Gazetesi’nde kariyerime başladım. 5 yıl süre boyunca ekonomi ve teknoloji endüstrilerini takip ettikten sonra 2000 yılında Siemens’te Medya ve Halkla İlişkiler Yöneticisi olarak çalışmaya başladım. 2012 yılına kadar Siemens’te stratejik iletişim, medya ilişkileri, kurumsal sorumluluk çalışmaları ve iç iletişim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını yönettim. 2012 yılının Ocak ayından bu yana ise GE Türkiye’de Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev alıyorum. GE’nin Türkiye’deki iletişim stratejisinin geliştirilmesi, yenilikçilik ve iletişim odaklı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve bu alanlara liderlik etmek önemli sorumluluklarım arasında yer alıyor.
GE Türkiye; sağlık, enerji üretimi, havacılık, aydınlatma ve ulaşım sektörlerinde kamu ve özel sektörlere teknoloji çözümleri sunarak 70 yıldır Türkiye ile birlikte çalışıyor. Bize GE Türkiye’yi anlatır mısınız? Türkiye’deki yatırımlarına 1948 yılında başlayan General Electric, güçlü ortaklıklar kurarak büyüyor, teknoloji ve Ar-Ge’ye yatırım yapıyor. Enerji, sağlık ve havacılık gibi öncelikli endüstrilerde ülkemizin ihtiyaçlarına çözümler sunuyor. GE Türkiye, İstanbul’da yer alan merkez ofisi ile birlikte ülke genelinde beş şehirde 8 tesise ve yaklaşık 2300 çalışana sahip.
GE Türkiye için teknoloji ve inovasyon kavramları ne ifade ediyor? Teknoloji ve inovasyon tamamen bizim günlük hayatımızın içinde yer alan temel kavramlar. GE’yi, inovasyon yaptığı ölçüde başarılı olup yaşayan bir şirket olarak tanımlayabiliriz. Tamamen yüksek teknolojinin peşinden koşan bir şirketiz. İnovasyon kültürü hem temelimizde hem de doğamızda var. Thomas Edison’un 1876’da kurduğu General Electric, inovasyonu baştan
“GE Türkiye Kadın Çalışan Ağı vizyonunu desteklemek üzere “Kızlar Geleceği Kodluyor” eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Eğitimlere katılan öğrenciler, temel kodlama – algoritma becerileri ile ilgili eğitimlerini aldıklarına dair ilk sertifikalarını GE Türkiye mühendislerinden alıyor.”
beri kurum kültürü olarak benimsemiş bir şirkettir. Edison’un “Önce dünyanın neye ihtiyacı olduğunu bulur, sonra da onu keşfetmek için harekete geçerim.” prensibi, iş kültürümüzün ayrılmaz bir parçası ve operasyonlarımızın yol göstericisi. Ben de merkezimizin Ar-Ge lideri olarak, inovasyonu her alanda teşvik eden bir kurumda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kurum olarak inovasyona liderlik ederken iki yılda bir gerçekleştirdiğimiz GE İnovasyon Barometresi anketi ile ülkemizdeki şirketlerin inovasyon nabzını da tutuyoruz. Dijitalleşme ve katmanlı imalat teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte büyük bir dönüşüm halindeyiz. Gelişen teknolojilerin yanında çalışma yöntemlerimizi de inovatif bir şekilde güçlendiriyoruz. Çalışma ortamının da inovasyonda önemli bir unsur olduğuna inanıyoruz.
GE’nin küresel liderlik enstitüsü olan Crotonville, hakkında bilgi verebilir misiniz? GE, dünya çapında çalışan gelişimi için yılda 1 milyar dolardan fazla harcıyor ve 1956’da kurulan Crotonville Liderlik Enstitüsü bu eğitimin odak noktasını oluşturuyor. Crotonville, GE kültürünün merkez üssü olarak konumlanıyor. “Kim olduğunuzu”, “Nasıl liderlik ettiğiniz” ile bağdaştırmak için kişisel keşfi teşvik eden merkezimiz liderliğe yönelik hayal gücü ve yaratıcılığı açığa çıkarıyor. Her gün, dünya genelinde binlerce GE çalışanı, New York kampüsümüzde, dünyadaki GE öğrenme merkezlerinde deneyimsel liderlik gelişimi ve fonksiyonel öğrenme fırsatları yakalıyor. GE’nin küresel liderlik enstitüsü olan Crotonville’de her yıl 12 bin çalışanımız ve binlerce müşterimiz eğitim görüyor.

“Endüstrideki dijitalleşme çağının başlaması ile birlikte kodlama eğitimi büyük önem kazanıyor. Kodlama, yakın gelecekte birçok farklı alanda çalışan mühendisler için bir temel dayanak olacak.”
Türkiye’yi yatırım anlamında nasıl görüyorsunuz? Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında ne gibi katkılarda bulunmayı hedefliyorsunuz? GE; enerji, sağlık ve havacılık gibi öncelikli endüstrilerde yatırımlar gerçekleştiriyor, 5 şehirde 8 farklı tesiste 2300’e yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. Yerli iş ortaklarımız ve müşterilerimiz ile lokalizasyon, altyapı gelişimi ve inovasyon alanında çalışmalarımıza devam edeceğiz. General Electric olarak kendimizi Türkiye’nin uzun vadeli stratejik ortağı olarak görüyoruz. TÜBİTAK MAM’da yer alan GE Türkiye Teknoloji Merkezi’nde özellikle yazılım ve katmanlı üretim alanlarında çalışan ekiplerimiz büyüyor. Bunun bir örneği olarak, geçtiğimiz yıl, GE Havacılık Katmanlı İmalat Laboratuvarı’nın açılışını gerçekleştirdik.
GE Türkiye Teknoloji Merkezi’niz hakkında bilgi verebilir misiniz? 19 yıldır faaliyet gösteren, sürekli büyüyen ve dünyadaki GE Havacılık’ın 4 merkezinden biri olan Türkiye Teknoloji Merkezi’nde bugün 450’ye yakın mühendisimiz çalışıyor. Dünyada artan yazılım ve veri analitiği trendini bu merkezimizden çok yakından takip ederek öncülük yapıyoruz. Dünyada kullanılan teknolojileri, makine öğrenimlerini buradaki gençlerimizin kişisel ve kariyer gelişimleri için kullanımlarına sunuyoruz. Uçak mühendisliği konusunda Ar-Ge gerçekleştirilen merkezimizde yazılım ekibi çok hızlı bir şekilde büyüyor. Buradaki yazılım mühendisi ekibimiz şu anda 150 kişiyi aştı.
KSS projelerinin sizin için önemi nedir? Bu kapsamda imza attığınız projelerden biraz bahseder misiniz? Tıpkı dünyada olduğu gibi iş yaşamında da kadın-erkek eşitliğine yürekten inanıyoruz ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. GE, kadınların iş hayatına katılımını oldukça önemsiyor ve bu konuda kendine ciddi hedefler koyuyor. GE Türkiye’de toplam beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde 30’u kadın. Üstelik bu yüzde, tüm kariyer seviyelerinde yeni işe başlayandan orta ve üst düzey yönetici kademesine kadar homojen olarak dağılıyor. GE Türkiye’nin yönetim kurulunda kadın çalışan temsili yüzde 40 oranında. GE’nin 2020 hedefleri arasında STEM, yani mühendislik ve teknik rollerinde 20 bin çalışan kadın istihdam etmek ve yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek çalışan sayısına ulaşma hedefi bulunuyor.
Son olarak GE Türkiye gelecekte kendini nasıl konumlandırıyor? İş gücü ve genç nüfusu ile Türkiye’nin dünyada yaşanan yeni sanayi devrimini mutlaka yakalaması gerektiğine inanıyoruz. GE olarak biz de bu yönde ülkemize gereken katkıyı sunmak için hazırız. Türkiye’nin kalkınma hedeflerine uygun olarak, ülkemizin yerli üretimine ve ihracatına yüksek teknolojiler üreteyek desteklemeyi sürdüreceğiz.
Girişimcilik Kategorisi
ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYORUZ
CASPER ÜST YÖNETİCİSİ (CEO) CHARLOTTE LAMPRECHT: “BİZ ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYOR VE ONLAR İÇİN ÜRETİYORUZ” Casper’ı, Digital Markalar Ligi’nde …
ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPABİLMEK
ACT VENTURE PARTNERS ORTAĞI GÜRCAN OZAN: “ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPARAK SATIŞ YAPMAYI BAŞARABİLEN GİRİŞİMCİLER HER ZAMAN DAHA AVANTAJLI OLUYORLAR’’ Türkiye’de …
ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI
ARMOLİS BİLİŞİM YÖNETİCİ ORTAĞI MUSTAFA KARADENİZ: ‘‘ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI ÇOK ÖNEMLİ. BU NOKTADA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARLA BU SÜRECE KATKI …