TÜSİAD YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM YUVARLAK MASA EŞ BAŞKANI SERKAN SEVİM: “MAZERET ÜRETMEDEN DAHA ÇOK ÇALIŞMAYA, KATMA DEĞER ÜRETMEYE VE ÖĞRENMEYE DEVAM EDERSEK ULAŞAMAYACAĞIMIZ BİR HEDEF YOK”
Türkiye’de dijital dönüşümün başarıyla gerçekleştirilmesi için kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi dahil tüm paydaşların aktif olarak rol oynayabileceği sürdürülebilir bir ekosistem oluşmasının önemine değinen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Dönüşüm Yuvarlak Masa Eş Başkanı Serkan Sevim, “Yerli teknoloji tedarikçileri ve çözüm ortaklarının sanayide dijital dönüşüm yolculuğunda daha çok yer almalarının sağlanması ve geliştirilen inovasyon ekosistemiyle desteklenmesi gerekiyor. Bu bağlamda, şirketler strateji ve yönetişim yetkinliklerini geliştirmeli ve dijital dönüşüm konusunda yapacakları yatırımları stratejik hedeflere göre önceliklendirmeliler.” diyor.
Röportajımıza başlarken okurlarımız için sizi yakından tanıyabilir miyiz? Galatasaray Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdim ve ardından Amerika’ya bilişim teknolojileri yüksek lisansı yapmaya gittim. Okulum devam ederken 1999 yılında ilk Internet şirketimi kurarak girişimci oldum. Şimdiye kadar üç şirket kurdum ve ikisini satarak başarı ile çıkış yaptım. Dolayısıyla kendim için yirmi yıllık bir teknoloji girişimcisi diyebilirim. Şu anda Türkiye’nin en büyük streaming ve site hızlandırma altyapı şirketi olan Medianova’yı Türkiye’de ve yurt dışında büyütüyoruz. Son iki yılda Medianova Gartner Araştırma Şirketi’nin global raporlarında yer aldı ve hepimize gurur verdi. 17 ülkede toplam 35 noktada altyapımız var ve Türk mühendislerin ürettiği platformlar ile bir çok global şirkete hizmet veriyoruz. Sivil toplum tarafında da son derece aktif çalışıyorum. Daha önce Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Başkanlığı yaptım ve 2019 Şubat ayından beri TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olarak Dijital Dönüşüm, yeni adıyla ise Dijital Türkiye Yuvarlak Masası’nın eş başkanıyım.
Yuvarlak Masa kapsamında; Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Sosyal Politikalar gibi çok sayıdaki alanda çalışmalar yürütülüyor. “Yuvarlak Masa” uygulamasının TÜSİAD’a faydaları neler oluyor? TÜSİAD’in en büyük sermayelerinden birisi entelektüel sermayesidir. Yani bilgi, rapor ve proje üretebilme gücü. Çalışma yapısı olarak her yönetim kurulu üyemiz bir yuvarlak masadan sorumlu. Bu şekilde organize olmuş 10 yuvarlak masa altında 40 çalışma grubu ve bu gruplarda aktif çalışan 3000’i aşkın gönüllü var. Bir sivil toplum kuruluşu üyelerinin ve üye şirketleri profesyonellerinin katılımı ile proje üretebiliyorsa, söylem ve fikir öncülüğü yapabiliyorsa gerçek anlamda Türkiye adına değer üretebiliyor demektir. Bunun yanında farklı konularda çalışan yuvarlak masalar arası iş birliklerini de geliştirmeye özen gösteriyoruz. Dijital dönüşüm veya Dijital Türkiye dediğimizde ekonomide tüm sektörlerle, eğitimle, istihdamla, girişimcilikle çok yakından alakalı bir dönüşümden bahsediyoruz. Dolayısıyla tüm çalışmaları yatay kesen bir şekilde dönüşüm konusunu ele alıyoruz.
Dijital Dönüşüm kavramını nasıl tanımlarsınız? Dijitalleşme teknoloji kullanımını içeren, ancak onunla sınırlı olmayan bir kavram. Dijital dönüşümün iki bacağı var diye düşünebiliriz. Bunlardan bir tanesi mevcut endüstrilerin daha çok teknoloji kullanarak daha verimli hale gelmesi. Ama esas önemli konu dijitalleşme ile ortaya çıkan yeni sektörler ve bunların dünya ekonomisine etkileri. Yazılım sektörünün gelişmesi ile ortaya çıkan yapay zeka, makine öğrenimi, SaaS platformlar, blokzincir teknolojisi, platform ekonomisi, derin uzay bilimleri gibi yepyeni ve çok daha etkin konular var. Dikkat ederseniz, Amerika’da teknoloji ve dijitalleşme denildiğinde bu yeni endüstriler daha çok ortaya çıkıyor. Mevcut şirketlerin teknoloji ile daha verimli hale gelmesi haberlere konu bile olmuyor, doğal algılanıyor. Bu sebeptendir ki dünyanın en zengin teknoloji şirketleri son 15-20 sene içinde kurulmuş. Bu trend güçlenerek devam edecek.
Tekrar altını çizmek gerekirse yuvarlak masaları, iyi yetişmiş tecrübeli gönüllüleri ile ekonomiden dijital dönüşüme, girişimcilikten sağlık politikalarına ve yurt dışı ilişkilerine kadar TÜSİAD her alanda Türkiye adına fayda üretmek için çalışıyor.
Sizce; Türkiye sanayisi dijital dönüşüm konusunda ne kadar yetkin? Türk sanayisinin eksikleri sizce neler? “Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği” raporuna göre; Türkiye sanayisinin dijital dönüşüm konusundaki farkındalığı ve bilgi birikimi oldukça yüksek. Sanayi 4.0 uygulamalarında ise henüz pilot seviyedeyiz. Aynı raporda Türkiye’deki şirketlerin özellikle strateji, yönetişim ve dijital dönüşüm yol haritası oluşturma konularındaki yetkinliklerinin düşük olduğunu gördük. Sanayide dijital dönüşümü bütüncül bir bakış açısıyla ele alma, dördüncü sanayi devrimi ile gelen yeni iş modelleri ve organizasyonel kültürü benimseme konularında Türkiye’deki şirketlerin kendilerini geliştirmeleri elzem. Bunların yanı sıra, gelişmiş ülkelerden farklı olarak Türkiye’deki şirketlerin sanayide dijital dönüşümün finansmanı ve yatırım ile ilgili konuları önde gelen eksiklikler olarak tanımladığını gördük. Ülkemizde teknoloji alanında arz ve talep arasındaki kopukluk da önemli bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Teknoloji üreten şirketler ile teknolojiyi kullanan şirketlerin buluşmasında yaşanan sıkıntılar ülkemizdeki inovasyon ekosistemini olumsuz olarak etkileyen bir kısıt olarak ortaya çıkıyor.
Ülkemizin dijital dönüşümü için nasıl bir perspektif ve vizyon gerekli? Dijitalleşme bütün dünyada etkisini artırarak hissettiriyor. Yeni nesil teknoloji firmalarının yükselişine şahit oluyoruz. Ülke olarak yeni teknolojilerin yalnızca kullanıcısı değil, ürün ve hizmet sağlayıcısı olarak konumlanmamız kritik önemde. Bilim ve teknolojide yetkin, inovasyonu üretim ve yönetim sisteminin merkezine yerleştirmiş bir sanayi ve iş dünyasının varlığı, küresel rekabet ortamında ayakta kalmak ve öne geçmek için kritik önem taşıyor. Dijital dönüşüm yolculuğunda nitelikli çalışan ihtiyacı, veri güvenliği, bağlantı standartları ve altyapısı gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor.
Sanayide dijital dönüşüm yetkinliği için yatırım kararları neye odaklanmalı? Ülkemizde şirketlerin yatırım kararlarını almadan dijital dönüşüm konusunda yol haritası ve strateji oluşturma gibi yetkinliklerini geliştirmesi gerekiyor. Ülkemizde teknoloji konusunda ki yatırım kararlarının da belirlenen strateji doğrultusunda alınması büyük önem taşıyor. Teknolojiler içinden kolay erişilebilen, hızlı uygulanabilen, şirketin yol haritasına ve stratejisine en uygun ve kar üzerinde en yüksek etkisi olan yatırımların önceliklendirilmesi son derece önemli. Doğru yatırımlarla yaratılan ilave karın yeni yatırımları finanse edecek şekilde yönlendirilmesi şirketlerde bir “inovasyon döngüsü” yaratılmasını ve yatırımların sürdürülebilirliğini de sağlayabilir.
Dijital dönüşümün tam olarak sağlanması, ülke olarak bize neler kazandıracak? Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim süreçleriyle ilgili özellikle dijital teknoloji kullanımı üretkenlik üzerinde güçlü, pozitif bir katkıda bulunmakta. Dijital teknoloji sektörlerimizin, özellikle yazılımın, ekonomi içindeki payı artıyor. Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili bir üretim yapısına ulaşmasına, yazılım ve servis sektörü önemli katkı sağlayabilir. Dijital teknoloji sektörleri diğer sektörlerden ortalama 2 kat daha üretken.
Girişimcilik Kategorisi
ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYORUZ
CASPER ÜST YÖNETİCİSİ (CEO) CHARLOTTE LAMPRECHT: “BİZ ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYOR VE ONLAR İÇİN ÜRETİYORUZ” Casper’ı, Digital Markalar Ligi’nde …
ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPABİLMEK
ACT VENTURE PARTNERS ORTAĞI GÜRCAN OZAN: “ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPARAK SATIŞ YAPMAYI BAŞARABİLEN GİRİŞİMCİLER HER ZAMAN DAHA AVANTAJLI OLUYORLAR’’ Türkiye’de …
ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI
ARMOLİS BİLİŞİM YÖNETİCİ ORTAĞI MUSTAFA KARADENİZ: ‘‘ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI ÇOK ÖNEMLİ. BU NOKTADA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARLA BU SÜRECE KATKI …