Özel yaşantıdan iş yaşantısına kadar hayatın her alanında aktif olarak rol oynayan “dijital” kavramı bankacılık sektörüne de el attı. Hayatı birçok aşamada kolaylaştıran teknolojinin yeni gözdesi artık dijital bankacılık.
Değişen ve yenilenen dünyanın en önemli etkenlerinden biri teknoloji. Teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi bankacılık ve finans sektöründe de değişim anlamına geliyor. Bankacılık alanında yaşanan bu değişim ister istemez dijitalleşme konusunda toplumun daha hızlı uyum sağmasına yardımcı oluyor. Yapılan birçok farklı araştırma dijital bankacılığın şube bankacılığının önüne geçtiği yönünde sonuçlar veriyor. Dijitalleşen müşteri, tüm finansal hizmetleri dijital kanallardan hızlı, kolay, her an ve her yerden hizmet almak istiyor. Mobil kavramının hayatımızda daha fazla yer kaplaması ile bankacılık tercihlerini dijital, kolay, yetenekli, eğlenceli ve sorunsuz çalışan değer önermeleri ve markalardan yana kullanıyor.
Dijital Bankacılık Nedir?
Dijital bankacılık sistemini en yalın haliyle anlatmak gerekirse masrafsız bankacılık sistemi olarak özetlenebilir. Dijital bankacılıkta müşteriden işlem ücreti, faiz, DIJITAL DÜNYANIN TERCIHI DIJITAL BANKACILIK masraf, komisyon gibi ödemeler çoğunlukla alınmıyor ya da çok cüzi rakamlarla işlem gerçekleştiriliyor. Bu özelliği ile dijital bankacılık, hem müşteri memnuniyeti hem de bankaların yatırım maliyetlerini düşürmesi anlamında yaygınlığı artan bir hizmet modeli olmaya devam ediyor.
Dijital Bankacılık Nasıl Kullanılıyor?
Dijital bankacılık, şubeden yapılabilecek çoğu işlemi zaman ve maddi tasarruf sağlayarak dijital ortamda gerçekleştiren bir platform. Gelişen teknoloji ile birçok 17 banka kendi uygulamasını tüketiciyle buluşturuyor. Hemen hemen her türlü bankacılık işlemleri açılan bireysel hesaplarla internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Dijital bankacılık işlemleri akıllı telefon, tablet ve bilgisayardan gerçekleştirilebiliyor. Diğer bir deyişle iOS, Android ve Windows Phone bankacılık uygulamaları için uygun alt yapıyı sunuyor.
Dijital Bankacılığın Avantajları Neler? Son dönemde bankacılık alanında yaşanan en önemli gelişmelerden olan dijital bankacılık birçok yeniliği de beraberinde getiriyor:
- Zamandan tasarruf sağlıyor.
- Bankada sıra bekleme sorununu ortadan kaldırıyor.
- İşlem masraflarını minimuma indiriyor.
- Gerçekleştirilen her işlem istenildiği zaman takip edilebiliyor.
- Fatura ödeme, alışveriş gibi tüm işlemler dijital ortamda halledilebiliyor.
Müşteri Deneyimini Kişiselleştirin
Müşteri Deneyimini Kişiselleştirin
Dijital bankacılıkta sadece gişe işlemleri gerçekleştirmenin dışında birçok konuda kişisel deneyim elde edebilirsiniz.
Finans Eğitimi: Finansal eğitimden yararlanmak için mobil uygulamaları kullanılabilir.
Yeni Ürünler Hakkında Bilgilendirme: Müşterilerin bütçesine yardımcı olacak, borçları azaltacak, mahremiyeti koruyacak yeni ürünlerle ilgili kişiye özel bilgilendirme yapılıyor.
Gerçek Zamanlı Öngörü: Müşterilerin dijital işlemlerin finansallarına etkisini hemen mobil cihazlarında görmeleri önemli.
Proaktif Uyarılar ve Bildirimler: Gelişen teknoloji sayesinde gerçekleştirilen işlemlerde soruna neden olabilecek adımlar karşısında müşterilere uyarıda bulunuluyor ya da bildirim gönderiliyor.
Dijital Banka Olmanın Kuralları
- Bir bankanın dijital bir banka olup olmadığını anlamak sanıldığı kadar zor değil.
- Gerçek zamanlı ve dinamik çalışan bir bankacılık altyapısına sahip olmak işin olmazsa olmazı.
- Dijital bankacılık bankanın ana işi olarak görülmeli ve tüm departmanlarında bu uygulama geçerli olmalı. Eğer dijital bankacılık hala ayrı bir birim olarak ilerliyorsa bu o bankanın dijital banka değil dijital projeler yapan geleneksel bir banka olması anlamına geliyor.
- Dijital dünyada yaşayan ve kullanıcı deneyimlerini ölçümleyen bir ekibin tam zamanlı çalışıyor olması gerekiyor.
- Veri Mühendisi Direktörü olan bir banka dijitalleşmeye koşuyor demektir. n Dijitalleşmeyi doğru kavrayanlar, teknoloji veya fintek firmaları ile iş birliği yapan ve fonlayanlardır. Eğer bir banka ‘hackathon’ düzenliyorsa ama herhangi bir fintech girişimini yatırım yapmamış ise dijital banka olmaktan hala uzaktır.
Dijital Bankacılık ile Hangi İşlemler Yapılabilir?
- Başvuru ve Talimatlar: Kredi kartı, ek kart, kredi başvurusu, fatura ödeme talimatları.
- Para Transferleri: EFT, havale, döviz transferi.
- Ödemeler: Fatura, vergi, kredi, eğitim, yurtdışı çıkış, pasaport harç, sigorta poliçesi ödemesi, SSK ve Bağkur prim ödemesi vb.
- Yatırım Fonları: Döviz, vadeli hesaplar, repo, hisse senedi, altın ile tahvil ve bono işlemleri.
- Kredi Kartı İşlemleri: Nakit avans, kendi kartına veya başkasının kartına borç ödeme.
- Ürün Satış Verileri: Anlık kredi kullandırma, sigorta satışları.
- Ürün Satış Verileri: Anlık kredi kullandırma, sigorta satışları. Halka arz kesin talep girişi, hazine ihale işlemleri, vadesiz hesap açılışları, bilgi sorgulama, değiştirme, hesaplama.
Mobil Kategorisi
Uygun Fiyatlı Honor 20S Tanıtıldı
Huawei bünyesinde hizmet vermeye devam eden ve ülkemizde de fazlasıyla tercih edilen Honor, 20SS modeli ile bir kez daha gündeme …
Apple’ın Yeni Konum İzleyicisi Sızdı
Eşya konumu takibi yapmak artık mümkün ve kısa bir süre öncesinde kulislerde konuşulan bu kon, Apple desteği ile birlikte hayata …
10. Yılında Android’in En Önemli 5 Adımı
Onuncu yılını kutlayan en önemli işletim sistemi modellemelerinden bir tanesi olan Android, günümüze gelene dek hangi önemli işlere imza atmış, …