PARİYER.COM KURUCUSU MERYEM BOZKURT SITKI: “BAŞARI HİKAYELERİ KOLAY YAZILMAZ VE İNSAN BAŞARAMADIĞI İÇİN DEĞİL VAZGEÇTİĞİ İÇİN KAYBEDER”
Pariyer.com’un kadınların istihdam edilmesini amaçlayarak yola çıktığını belirten Pariyer.com Kurucusu Meryem Bozkurt Sıtkı, “Türkiye’de istihdam pazarına dahil edilmeyen 20 milyon kadın var. Yapılan araştırmalara göre iş hayatına son veren kadınların yüzde 60’ı çocuklarına bakmak için işten ayrılıyor. Part time çalışma şekli bu nedenle kadınlar için çok önemli ve eğer Türkiye’de bu çalışmayla ilgili bilinç artarsa daha çok kadın istihdamı sağlanabilecek.” diyor.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Uluslararası İlişkiler mezunuyum, evli ve iki çocuk annesiyim. Uzun yıllar Furuno Türkiye’de gemi navigasyon sistemleri üzerine çalıştım. 2016 Kasım ayından beri kurucusu olduğum Pariyer.com için çalışıyorum.
Pariyer.com’un kuruluş hikayesinden bahseder misiniz? Pariyer.com nasıl bir ön görüyle kuruldu? Evlendikten sonra bir süre iş hayatına ara verdim, çocuklarımı okula gönderdikten sonra tekrar iş hayatına dönme planları yaparken part time çalışmanın benim için daha uygun olacağını düşündüm ancak Türkiye’de part time çalışmayla ilgili uzman bir platform göremedim. Türkiye’de part time çalışma oranı yüzde 10 civarlarında ancak AB ülkelerinde ortalama yüzde 20. Özellikle kadın part time çalışma oranı Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 60 civarında. Y ve Z kuşaklarına baktığımızda yeni neslin artık part time ve freelance çalışmaya daha yatkın olduğunu görüyoruz. Türkiye’de istihdam pazarına dahil edilmeyen insan sayısı 29 milyona yaklaşmakta ve maalesef bunun 20 milyonu kadın. Bu rakamları birleştirince bir girişimci olmaya karar verdim ve Pariyer. com’u kurdum.
Pariyer.com’un amaç ve hedeflerinden bahseder misiniz? Hedefimiz öncelikle Türkiye’de daha sonra Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerinde part time ve freelance istihdam pazarında önemli bir oyuncu olmak. Biz, part time ve freelance iş arayan genç, kadın, engelli ve ek iş arayanların aklına gelen ilk platform olmak için çalışıyoruz.
Pariyer.com sektörde nasıl bir boşluğu dolduruyor? Türkiye’de tam zamanlı iş bulma platformları part time iş arayanlar için uygun değil, henüz üniversiteye yeni başlamış bir öğrenciden veya mavi yakalı bir kişiden sayfalar dolusu CV doldurmaları isteniyor, iş arayan başvuru yaptığı iş yeriyle iletişime geçemiyor, aynı şekilde iş veren ilanına binlerce alakasız başvuru alıyor ve aldığı başvurular güncel değil. İş arayanlar yıllar öncesinin CV’si ile ve sadece başvur butonu ile ilgili ilgisiz tüm iş ilanlarına başvuru yapabiliyor, burada çıkan iş yükü özellikle insan kaynakları uzmanları için tahmin edilemeyecek kadar zor bir durum. Pariyer.com’da başvuru yapılırken ilana özel bilgiler veriliyor, iş arayan nerede çalışmak istediğini bilerek iş verenle iletişim kurabiliyor. İş arayanlar Pariyer. com iş talebi oluşturarak ilgi alanlarını, çalışacakları kategorileri varsa daha evvel deneyimlerini, kişisel özelliklerini belirtebiliyor.
Sektörünüzde başka ne gibi sıkıntılar bulunuyor? Sektöre baktığımızda diğer bir sıkıntının yüksek ilan fiyatları olduğunu görüyoruz, ‘turn over’ın özellikle dönemsel ve part time çalışma şekillerinde çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bu iş veren için de ciddi bir yük. Örneğin hafta sonu etkinlikte çalışacak 2 görevli bulmak için iş verenden çalışan maliyetinden çok ilan ücreti talep ediliyor, bu da iş vereni online platformlardan çok kulaktan kulağa yöntemlerle, kapı ilanlarıyla çalışan bulmaya yönlendiriyor. Pariyer.com özellikle hizmet sektöründe bu soruna şu anki rakamların izin verdiği ölçekte çözüm sağlıyor.
Siz işinizi kurarken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Pariyer.com bir pazar yeri mantığıyla kuruldu ve bir pazar yerinin olması için gerçekten çok zaman alan, meşakkatli, ciddi bütçe isteyen bir sürece ihtiyaç var. E-ticaret bize göre çok daha çabuk ilerleyen bir sektör. Version One Ventures’dan (dünyaca ünlü bir yatırımcı ağı) Angela Tran Kingyens: “e ticaret sitelerinin başarıya ulaştığını 6-9 ayda görebilirken, pazaryerlerinde başarı en az 3 yılı gerektirir.” diyor. Öncelikle şanslıydım iyi bir yazılımcı kurucu ortağımız ve kurulduğumuz günden itibaren iyi bir strateji danışmanımız oldu, sonrasında İTÜ Çekirdek’ten, TİM-TEB Girişim Evi ve KAGİDER’den destek aldık.
Kadın çalışanlarınız şirket genelinin yüzde kaçını kapsıyor? Pariyer.com aslında kadınların istihdam edilmesini amaçlayarak yola çıktı. Belirttiğim gibi Türkiye’de istihdam pazarına dahil edilmeyen 20 milyon kadın var. Yapılan araştırmalara göre iş hayatına son veren kadınların yüzde 60’ı çocuklarına bakmak için işten ayrılıyor. Part time çalışma şekli bu nedenle kadınlar için çok önemli ve eğer Türkiye’de bu çalışmayla ilgili bilinç artarsa daha çok kadın istihdamı sağlanabilecek. Bize gelince ekibimiz 8 kişiden oluşuyor ve erkek-kadın oranı eşit. Bu biraz da bilişim sektöründeki kadın sayısının azlığından kaynaklanıyor.
İş hayatında kadın olarak var olmanın ne gibi zorlukları bulunuyor? Bunların üstesinden nasıl geliyorsunuz? Türkiye’de kadın girişimcilerin yaşadığı sıkıntıların başında maalesef sermayeye erişim geliyor, bu konuda bankaların ve devlet kurumlarının kadınlara verdiği destek yeterli değil. Yatırım anlamında baktığımızda örneğin 2017 yılında yatırım alan 71 girişimin sadece 15 tanesi kadın. Kadın erkek nüfusunun neredeyse eşit olduğu ülkemizde bu rakamın ne kadar düşük olduğu aşikar. Ancak iş hayatında kadın girişimci olmanın zorlukları kadar pek çok kapının da kadınlara özellikle açıldığını söyleyebiliriz. KAGİDER, TİKAD, We Connect gibi dernekler kadın girişimcilere pek çok imkanlar sunuyor. Buralarla kadın girişimciler mutlaka iletişim kurmalı. Pariyer.com’un hızlanmasında KAGİDER’in desteği gerçekten çok büyük.
Özellikle kadın girişimcilere ne tür tavsiyeleriniz olur? Eğer bir iş fikirleri varsa mutlaka ama mutlaka harekete geçsinler. Mutlaka yaşanacak zorlu bir yolculuk var, hiç kimse buyurun ne de güzel bir işiniz var deyip size kırmızı halı sermiyor. Siz inatla ısrarla çalışacaksınız, yaşadığınız zorlukları hep büyük resme bakarak düşünün. Bugün maddi zorluğunuz olabilir, işinizi hala gerekli yerlere duyuramamış olabilirsiniz, ürününüzde problemler olabilir ancak gelecekte yarattığınız o büyük tabloda bu zorluklar ne kadar yer alabilir ki? Sorunlar, krizler her zaman olacak, yemeden içmeden kesildiğiniz, stresten yaşadığınız sağlık problemleri bile olacak, ancak eğer gerçekten işinize inanıyorsanız şunu beyninize kazımalısınız. “Başarı hikayeleri kolay yazılmaz ve insan başaramadığı için değil vazgeçtiği için kaybeder.”
Girişimcilik Kategorisi
ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYORUZ
CASPER ÜST YÖNETİCİSİ (CEO) CHARLOTTE LAMPRECHT: “BİZ ÜRÜNLERİMİZİ TÜRK KULLANICILARINA ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİYOR VE ONLAR İÇİN ÜRETİYORUZ” Casper’ı, Digital Markalar Ligi’nde …
ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPABİLMEK
ACT VENTURE PARTNERS ORTAĞI GÜRCAN OZAN: “ÜRÜNLEŞTİRMEYİ DOĞRU VE HIZLI YAPARAK SATIŞ YAPMAYI BAŞARABİLEN GİRİŞİMCİLER HER ZAMAN DAHA AVANTAJLI OLUYORLAR’’ Türkiye’de …
ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI
ARMOLİS BİLİŞİM YÖNETİCİ ORTAĞI MUSTAFA KARADENİZ: ‘‘ÜLKEMİZİN 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ ISKALAMAMASI ÇOK ÖNEMLİ. BU NOKTADA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARLA BU SÜRECE KATKI …